Om oss är om Per Spelemans musikliv.

född: 1961 Gustavsberg, Värmdö Kommun

En ung dragspelare Per Speleman
Hemma hos mormor och morfar 1974.

1980 Medverkade jag i Radio Stockholm när de var i Gustavsberg.

Jag måste påstå att jag var väldigt blyg när jag var 18.

Erik Frank slussade ut mig till musikvärlden genom spelningar. Ha sa till mig att sjunga, det vore bra med sång.

Värmdö kommunala musikskola tills jag var 18 år

Jag pluggade in texter från vispop böckerna för att kunna sjunga låtar. Det gick i en rasande fart.

1983 Hemma i Gustavsberg var jag med när de startade Värmdö dragspelsgille. Där var även Erik Frank, Burken, Janne från Värmdöbrisarna och många andra musiker som jag spelat ihop med.

Kommer ni ihåg Gula tidningen, den med annonser i. Den läste jag på 80-talet. Närmare bestämt 1985. Först åkte jag Vasaloppet 9 mil på 9 timmar. Sen provspelade jag efter att ha sett en annons i gula tidningen. Det var en restaurang på Teneriffa som sökte en dragspelare. Jag framförde Amor, amor och became mucho och jag fick jobbet.

Teneriffa 1986
Dragspel i restaurang på Teneriffa

85/86 86/87 87/88 från oktober till mitten på april spelade jag varje dag från kl 18 tills gästerna gick hem. Och det kunde vara till kl 22 eller till 03:00. Jag hade en rast då jag åt middag. Snacka om träning!!!!

När jag hade avslutat mitt jobb på Teneriffa så blev jag ombedd att spela på Strömma Kanalbolagets båtar och på fester runt om i Sthlm. Jag fick möta många ”kändisar” på dessa båtar. Tur att jag inte kände igen så många, för då hade jag varit nervös. Det var frugan där hemma som sa vilka de var.

Per spelar dragspel
dragspel på sjön

Nu är vi på 90-talet. Nu diktar jag visor det blev 10 stycken låtar som spelades in på hit-verkstan i Hoting 1995. Hans-Erik spelade in och även kompade med gitarr. Han håller på än, i mån om tid skriver han. Det blev CD skivor också. Nu har jag spelat in dem på nytt med trummor. De finns nu på Spotify och det har blivit flera låtar där.

Fortsättning följer………

Jag jobbar deltid…….

Jag jobbade tre år på min fars firma. Sen körde jag ut fruktkorgar för ett företag i Hammarby. Det var långt pass på måndag, tisdag, onsdag. Torsdag halvdag och fredag nästan ingenting. Jag slutade där och tog ett D körkort. Bussbolaget bjöd på den bokstaven, om man kunde jobba en sommar. Och det kunde jag. Efter den sommaren så var det svårt att få jobb där. Så jag omskolade mig till C-korts förare 2005. Jag körde för PostNord söder om Stockholm, ända ner till Nynäshamn. Sen hoppar jag fram ett par år för jag träffade en underbar tjej, som erbjöd mig att flytta till henne. Så jag flyttade mitt jobb till Veddesta. Efter några år där så erbjöds jag 6 mån lön om jag slutade. Och det gjorde jag. Lagom till att Corona bröt ut.

Jag började att skriva musik, kompa mig själv och spela in låtar. De finns nu på Spotify och andra digitala marknader. Hittills har det blivit 28 + en egen variant på Mer Jul – Adolfson o Falk. Nu har jag några låtar kvar som ligger och väntar på att bli inspelade. Hoppas ni lyssnar.

2023 hade jag 161 bokningar varav 150 på äldreboende. Så nu fortsätter jag med det även 2024. Januari har nu gått med 11 jobb, feb 13 st, mars 9 och april 14. Hittils har jag 110 bokningar. Jag får förfrågningar om midsommar, den veckan är jag helt uppbokad. Jag får se hur 2024 blir. Kolla fliken aktuellt där jag skriver varje söndag.